Tot ce nu ști

Explicație: Ce este un zbor suborbital? Un inginer aerospațial explică..

Suborbital ”este un termen pe care îl veți auzi mult în timp ce Sir Richard Branson zboară la bordul navei spațiale înaripate VSS Unity de Virgin Galactic și Jeff Bezos zboară la bordul vehiculului New Shepard de la Blue Origin pentru a atinge granița spațiului și a experimenta câteva minute de greutate.

Dar ce este mai exact „suborbital”? Pur și simplu, înseamnă că, deși aceste vehicule vor traversa granița spațiului nedefinită, nu vor merge suficient de repede pentru a rămâne în spațiu odată ce vor ajunge acolo.

Dacă o navă spațială – sau orice altceva, de altfel – atinge o viteză de 28.000 km / h sau mai mult, în loc să cadă înapoi pe pământ, va cădea continuu în jurul Pământului. Căderea continuă este ceea ce înseamnă a fi pe orbită și așa stau sateliții și Luna deasupra Pământului.

Orice lucru care se lansează în spațiu, dar nu are o viteză orizontală suficientă pentru a rămâne în spațiu – ca aceste rachete – revine pe Pământ și, prin urmare, zboară o traiectorie suborbitală.

De ce contează aceste zboruri suborbitale

Deși cele două nave spațiale lansate în iulie 2021 nu vor atinge orbita, realizarea atingerii spațiului în navele spațiale private este o etapă majoră în istoria umanității. Cei aflați la bordul acestor zboruri suborbitale din viitorul sectorului privat vor fi pentru câteva minute în spațiu, vor experimenta câteva minute de greutate exaltantă și vor câștiga absolut aripile lor de astronaut.

Un baseball bine aruncat

Conceptual, zborurile pe care vor fi Branson și Bezos nu sunt teribil de diferite de un baseball aruncat în aer.

Cu cât poți arunca mai repede baseballul în sus, cu atât va merge mai sus și cu atât va rămâne mai mult în aer. Dacă aruncați mingea și cu un pic de viteză laterală, aceasta va merge mai departe în jos.

Imaginați-vă că vă aruncați baseballul pe un câmp deschis. Pe măsură ce bila se ridică, aceasta încetinește, deoarece energia cinetică inerentă vitezei sale este schimbată cu energie potențială sub forma unei altitudini crescute. În cele din urmă mingea va atinge înălțimea maximă și apoi va cădea din nou la pământ.

Acum imaginați-vă că ați putea arunca mingea de baseball suficient de repede pentru a ajunge la o înălțime de 97 km. Presto!

Baseball-ul a ajuns în spațiu. Dar când mingea atinge înălțimea maximă, va avea o viteză verticală zero și va începe să cadă înapoi pe Pământ.

Zborul poate dura câteva minute și, în cea mai mare parte a timpului, mingea va experimenta aproape o greutate – la fel ca și astronauții nou-creați la bordul acestor nave spațiale. La fel ca ipoteticul baseball, astronauții vor ajunge în spațiu, dar nu vor intra pe orbită, astfel încât zborurile lor vor fi suborbitale.

Știri WOW

Tot ce nu știai până acum o să aflii dacă urmărești postările noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button